Spruitjes aan de Maas

spruitjesaandemaasOp de site www.middeninrotterdam.nl heeft Julian Lambermon een artikel geschreven over de Tuin. Klik op de plattegrond op de Lloydpier en vindt daar het stuk met foto’s. Of lees het hieronder.

Spruitjes aan de Maas
maandag 23 februari 2015 | Julian Lambermon

De Tuin op de Pier vergaart regionale bekendheid en strijdt mee om allerlei prijzen. In januari 2015 won het initiatief zelfs de Kern Met Pit-prijs van de provincie Zuid Holland. Midden in Rotterdam sprak Piet de Jonge (voorzitter van het bestuur van de stichting Tuin op de Pier) onder een strakblauwe lucht tussen de spruitjes en boerenkool aan de Maas.

Eind 2012 was een bewoonster van een nieuwbouwappartement aan de Lloydkade het zat. Het braakliggende stuk grond naast haar flat moest maar eens grondig worden aangepakt. Enige tijd later viel er bij alle buurtbewoners een brief op de mat, waarna al snel het eerste tuingereedschap de droge bouwgrond in gleed.

Bij het betreden van de Tuin passeer je een ogenschijnlijk recent geplaatst bord waarop de Vrienden van de Tuin op tegeltjes staan afgebeeld. Een flinke lijst gezien de jonge leeftijd van de tuin. Naast het gewonnen geld in competities en verkiezingen wordt de tuin financieel ondersteund door de bewoners zelf. Ook het onderhoud van de tuin geschiedt volledig op vrijwillige basis. Het staat iedereen vrij om de tuin te gebruiken, groente te verbouwen en de honden los te laten op het uitrenveldje. Binnenkort komt de dierenbescherming zelfs trainingen geven op het veld.

De tuin bevindt zich op een pier in ontwikkeling. Al voordat het initiatief voet aan de grond kreeg werd duidelijk dat het slechts van tijdelijke aard zou zijn. Nieuwe architectonische kolossen van glas en beton versterken de skyline van Rotterdam en bedreigen het voortbestaan van de tuin. Even verderop staan grote houten borden met toekomstschetsen die bestemd zijn om op de plek van de tuin te verrijzen. Volgens de plannen wordt de eerste heipaal zo snel mogelijk na de crisis de grond in geslagen. Zonde, aldus de Jonge. “Mensen ontmoeten en accepteren elkaar, en zorgen er samen voor dat dit gebied er leuk uitziet. De tuin is van grote waarde voor de buurt.”

Terwijl de prijs voor beste initiatief van Zuid Holland nog maar kortgeleden aan het bord getimmerd is maakt de Tuin op de Pier zich alweer op voor een nieuwe verkiezing. Tot 28 maart kan er op het initiatief gestemd worden om het de landelijke Kern Met Pit-prijs te laten winnen. Het zou de kers op de taart zijn voor alle tuinders en des te meer aantonen hoe waardevol het initiatief is gebleken. De Tuin op de Pier is een geweldig voorbeeld voor alle andere wijken in de stad hoe (tijdelijk) met braakliggende grond om te gaan.

Wil jij de Tuin op de Pier helpen om de Kern Met Pit-prijs te winnen? Ga dan snel naar http://bit.ly/1zWfREE en breng je stem uit! De Tuin is verder te vinden op https://www.facebook.com/TuinOpDePier

Beeld: Jeroen Mooijman

 

Reacties gesloten.