Nieuw(s) uit de moestuin – 1

Kan je dit eten? Oh, ik wist niet wat dat was! En mag je dat dan gewoon plukken? Mag ik dit afsnijden?

Die vragen horen we vaak. Vandaar dat we komend jaar regelmatig op de webiste / facebook zullen aangeven wat er allemaal te vinden is in de moestuin. Sommige gewassen zijn zo ruim aanwezig dat je ze ‘zo maar’ mee mag nemen. Andere gewassen willen we proberen zo eerlijk mogelijk te verdelen onder de belangstellenden. Daarvan zullen we van te voren aangeven wanneer die geoogst gaan worden.

Meenemen, zolang het nog kan: winterpostelein:winterposteleinWinterpostelein, dat kleine plantje met de ruitvormige blaadjes. Naar schatting nog een week of 2 te oogsten. Met een scherp mesje snij je de steeltjes af. Eet het rauw als salade of in een stamppotje, net zoals rauwe andijvie. Je kunt het ook wokken of verwerken in een omeletje of pannenkoekjes.

De andijvie moet nog even blijven staan:andijvie Toen we ze vorig jaar gepland hebben, waren het miniplantjes en we willen ze nog even de tijd geven om wat groter te worden. Wie goed kijkt, ziet dat er tussen ook rode sla staat. Deze had zich zelf tussen de bramen langs het andere bed uitgezaaid en mag nu mee doen bij de andijvie.

En die bloemen dan?goudsbloemen bijgesnedenkomkommerkruid Komkommerkruid (de blauwe) en Goudsbloemen, zijn eetbare bloemen. Ze hebben zich zelf uitgezaaid en de hele winter doorgebloeid. Ze staan tussen de groenten omdat ze zorgen voor nuttige beestjes. En ja, je mag er best van plukken. Als je goed kijkt, zie je achter de goudsbloemen dunne sprietjes: dit is knoflook, die moet nog een paar maanden groeien en er staat ook al sla, die zich ook hier heeft uitgezaaid!

En waar zijn de peterselie en selderij gebleven?
Meestal overleven deze planten de winter niet maar omdat nu zo zacht is geweest konden we de hele winter door vers groen snijden. Maar nu waren de peterselieplanten behoorlijk uitgeput en hebben we ze weggehaald. We gaan wel snel nieuwe peterselie zaaien. De selderijplanten zijn afgesneden zodat zich nieuw, jong blad kan vormen. Even geduld dus! Het goede nieuws is dat de bieslook weer opnieuw opkomt. Moet wel eerst nog wat groter worden, maar over een paar weken kan daar ook van gesneden worden!

Reacties gesloten.